6 goede redenen voor wintersport in Dalarna (Zweden)

Vanuit het vliegtuig direct de hondenslede op om 15 minuten later op je vakantiebestemming aan te komen en direct de latten onder te binden: deze unieke wintersportdroom wordt waargemaakt in de Zweedse regio Dalarna. En dat is nog maar een van de voordelen van een wintersport in Dalarna. Deze regio in Midden-Zweden is dé Scandinavische wintersportbestemming van dit moment dankzij een breed aanbod aan winteractiviteiten en liften zonder wachttijden. Dalarna heeft alles voor een ideale wintersport, maar dan wel op een andere manier dan op de bekende wintersportbestemmingen in de Alpen. Nog niet overtuigd? Hieronder vind je 6 goede redenen voor een wintersport in Dalarna op een rij:.

1. Goed bereikbaar per auto en vliegtuig

Dalarna is goed bereikbaar per auto. Zelf gingen we al een keer een week naar Säfsen, de zuidelijkste wintersportbestemming in Dalarna. Dat ging (met behulp van ferry tussen Kiel en Göteborg) heel goed. Säfsen Resort opent trouwens dit jaar een flink aantal nieuwe, moderne ski-in/ski-out-appartementen. Een ander jaar gingen we naar Noord-Dalarna voor onze wintersport in Zweden, naar Idre Fjäll. Ook dat was goed te doen, hoewel het wel wat verder rijden is van de boot naar het resort.

Maar ook per vliegtuig is Dalarna goed bereikbaar. Deze winter wordt de nieuwe vluchtverbinding met Scandinavian Mountains Airport in gebruik genomen. Dit gloednieuwe vliegveld op de grens van Zweden en Noorwegen maakt een (wintersport)vakantie naar Scandinavië een stuk toegankelijker.

De ultrakorte transfertijden naar de Zweedse skigebieden Sälen, Stöten en Kläppen zijn uniek in Europa en bieden veel voordeel voor de wintersporter die razendsnel de piste op wil. De kortste transfer is die naar Sälen. Het duurt slechts 15 minuten om je met je bagage daarnaartoe te brengen. Dan kun je de ski’s onderbinden en gáán. Alle transfers zijn online te boeken.

Vanuit Nederland voert Transavia tussen 19 december 2021 en 13 maart 2022 wekelijks rechtstreekse vluchten uit vanaf Groningen Airport Eelde naar de bergen in Dalarna. Via BBI Travel kun je een volledige wintersportreis (inclusief vlucht) boeken naar de skigebieden Skistar Sälen, Stöten en Kläppen in Dalarna.

2. Vliegveldtransfer per hondenslede of sneeuwscooter

Als je kiest voor het vliegtuig, dan kun je je wintersportavontuur al direct op het vliegveld laten beginnen. Je kunt er namelijk voor kiezen om vanaf vliegveld Scandinavian Mountains Airport niet per bus of taxi naar je wintersportresort te reizen, maar per sneeuwscooter of hondenslede.

huskysafari
Onze hondensledetocht in Dalarna

3. Zonder wachttijden de piste op

Niet alleen de transfertijden zijn kort in Dalarna. Een wintersportvakantie in Dalarna is ook een welkome afwisseling op een doorsnee skivakantie in de Alpen wat betreft de wachttijden bij de skiliften De skigebieden in Dalarna zijn rustig en uitgestrekt, zonder lange wachtrijen bij de moderne liften. De enige gondellift van de regio vind je in skiresort Kläppen – mét verwarmde bankjes.

wintersport idre fjall
Alle ruimte op de piste in Idre Fjäll

4. Het beste skigebied – ook voor kinderen

Skiresort Stöten mag zich na een verkiezing op de bekende skisite Freeride dit jaar beste skiresort noemen, en ook nog eens het beste skiresort voor kinderen. Tijdens de speciale Juniorweken skiën kinderen in Stöten zelfs gratis. Eten, skiverhuur, skischool en nog veel meer activiteiten zijn dan allemaal gratis voor elk kind tot zes jaar dat in gezelschap is van een betalende volwassene op wintersport is. Deze Juniorweken zijn de weken 49-50 van 2021 en week 2-6 en 10-14 van 2022.

Ook de award voor ‘beste piste’ staat op naam van Stöten.

wintersport idre fjall
Onze kinderen op de piste in Idre Fjäll

5. De steilste piste van Zweden

Ook voor alpineskiërs die wel van een uitdaging houden, is Dalarna een uitstekende wintersportbestemming. Idre Fjäll heeft de steilste piste van Zweden op z’n naam staan. De piste heeft op sommige delen een hellingshoek van 46 graden. Idre Fjäll is de noordelijkste skibestemming uit de regio en heeft 41 pistes. Blijf altijd goed om je heen kijken, want het is niet ongebruikelijk dat er rendieren langs de piste te vinden zijn.

wintersport idre fjall
Ook wij zagen rendieren tijdens onze wintersport in Idre Fjäll

6. Beste langlaufbestemming van Zweden

Een wintervakantie in Zweden is zoveel meer dan skiën alleen. Activiteiten als sneeuwscootertochten, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en hondensledetochten zijn bij alle winterbestemmingen mogelijk. De Zweden zelf zijn vooral dol op langlaufen. Orsa Grönklitt, in het noorden van Dalarna, is de beste langlaufbestemming van Zweden met meer dan 130 km aan routes. Vanaf de loipes en skipistes heb je hier een indrukwekkend uitzicht op het beroemde roofdierenpark Orsa Rovdjurspark met tijgers, lynxen en ijsberen.

sneeuwscooter
Op de sneeuwscooter tijdens onze wintersport in Säfsen Resort

Wat ons betreft was een wintersport in Dalarna in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar. We zouden dus graag nog een keer terugkomen, misschien wel in Sälen, Kläppen, Stöten of Orsa Grönklitt. Ik denk dat het Zweedse wintersportgevoel nooit gaat vervelen, maar alleen maar elke keer naar meer smaakt.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie