Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

21 IKEA-plekken in Zweden: ontdek ze allemaal!

Misschien wist je wel al dat veel IKEA-producten naar mooie plekken in Zweden zijn genoemd. Maar heb je ook wel eens opgezocht waar die plaatsen dan eigenlijk liggen? En wat daar te zien en te doen is? Waarschijnlijk niet. Daar willen de inwoners van die plaatsen verandering in brengen. Hoogste tijd om de mooie plekjes achter de IKEA-namen echt te leren kennen!

Wc-borstel Bolmen

Bolmen is een mooi voorbeeld. Bolmen is een meer in de provincie Småland. Dat meer ligt trouwens niet ver van het dorpje Agunnaryd waar IKEA-oprichter Ingvar Kamprad opgroeide. Het meer is een mooie plek om te kanoën, wandelen en fietsen, maar ook om paddenstoelen en bessen te plukken.

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd
De plek waar Ingvar Kamprad opgroeide

Maar… Bolmen is ook een toiletborstel van IKEA. En ja, wij hebben die toiletborstel ook bij onze toiletten staan.

Doodzonde om bij Bolmen aan een wc-borstel te denken in plaats van aan en prachtig meer in Zweden! Daarom helpt Visit Sweden ons nu op weg naar de échte betekenis van al die IKEA-producten. Bolmen is namelijk alleen nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer namen die een andere associatie bij ons oproepen dan het origineel. Kijk maar:

Andere IKEA-plekken in Zweden

‘Als je komende zomer op vakantie naar Zweden gaat, kun je mooi gaan kijken welke plekken achter de IKEA-productnamen schuilen. Ga bijvoorbeeld eens naar:

  • Ektorp (van de zitbank)
  • Ingatorp (van de tafel)
  • Hemsjö (van de kaars)
  • Järvfjället in Lapland (bij IKEA een gamestoel, maar in het echt de perfecte plek om te langlaufen en wandelen)
  • Vissersdorpje Skärhamn op het eiland Tjörn (deurknoppen, maar eigenlijk de ideale plek om een visje aan de haak te slaan en het Nordiska Akvarellmuseum te bezoeken)
  • Kustplaats Kallax in het noordelijke gedeelte van de Botnische Golf in Norrbotten. Bij IKEA is dit een kast, maar in werkelijkheid kun je in Kallax ‘s zomers onder de middernachtzon zwemmen en varen tussen eindeloos veel eilandjes. Ook kun je hier meedoen mee aan de jaarlijkse surströmming-feesten met de beroemde gegiste haring die zo ongelofelijk stinkt.
  • Het Toftan-meer in Dalarna waarnaar (net als bij Bolmen wel een beetje respectloos) nota bene een prullenbak is genoemd! In het echt kun je hier in een kano over het meer peddelen om het huis van het beroemde kunstenaarsechtpaar Karin en Carl Larsson in Sundborn te bezoeken. De Larssons staan bekend om hun invloed op het Zweedse interieurontwerp.

In totaal nodigt Zweden je uit om het origineel achter maar liefst 21 IKEA-namen te komen ontdekken. Je vindt ze op de website van Visit Sweden en ze variëren van Vikingmonumenten tot houten stadjes, van kastelen tot zilvermijnen en van activiteiten zoals wildwaterraften en vliegvissen tot hondensleeën en ijszwemmen. Ze zijn al net zo veelzijdig als het assortiment van IKEA, zou je kunnen zeggen.

Welke zou jij wel in het echt willen leren kennen?

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *