nationaal park fulufjallet

10x bijzonder overnachten in Zuid-Zweden

Zuid-Zweden (gevormd door de regio’s Skåne, Halland, Småland en Blekinge) is populair bij Nederlanders en dat is niet zo gek. Dit deel van Zweden is makkelijk te bereiken vanuit Nederland (over land of met de ferry) en je vindt er volop rust, ruimte, natuur en het echte ‘Zwedengevoel’. Ben jij ook van plan om op vakantie naar Zuid-Zweden te gaan en wil je daarbij wel eens overnachten op een écht bijzondere plek? Dan heeft het zuiden van Zweden gelukkig een flink aantal verrassende accommodaties voor je klaar staan. Hieronder vind je er alvast 10.

1. Overnachten op een vuurtoreneiland

De vuurtoren van het eiland Garpen zie je al vanaf veraf liggen. De meeste bezoekers komen er genieten van het eindeloze uitzicht over de Kalmarsund, de fototentoonstelling in de vuurtoren bezoeken of een duik nemen vanaf de pier. Wil je blijven slapen, dan kan dat in de voormalige vuurtorenwachtershuizen, die allemaal gegarandeerd zeezicht hebben. In het bijbehorende restaurant kun je ook nog eens heerlijk eten. Deze B&B is van mei tot en met september geopend. Je bereikt Garpen vanuit Bergkvara aan de oostkust in Småland in 15 minuten varen.

2. Slapen in de toren op het eiland Aspö

Een andere toren op een eiland waar je kunt blijven slapen, is Aspö Lotstorn op het eiland Aspö. Dit is dé plek om de indrukwekkende archipel van Karlskrona te bekijken. Vanuit de vijf hotelkamers in de toren kijk je alle kanten op en vanaf het uitkijkpunt in de bovenste kamer kijk je zelfs 360 graden in het rond. Naast deze luxe hotelkamers is er ook voor een kleinere portemonnee een leuke mogelijkheid: direct naast de toren kun je overnachten in de drie betaalbare eenvoudige hutten. Vergeet niet om ook de rest van het eiland te verkennen: Aspö is prachtig, en niet alleen vanaf grote hoogte.

3. SynVillan in Eriksberg Hotel & Safaripark

De spectaculaire accommodatie SynVillan ligt in het Eriksberg-safaripark in Blekinge en biedt een fantastisch uitzicht op Mahraviken. Dichter bij de natuur en de dieren in het park kom je niet, want door de glazen vloer kun je de dieren bekijken wanneer ze onder je worden gevoerd. SynVillan is ontworpen door een van de meest gerenommeerde architecten van Zweden, Thomas Sandell, die vakmanschap en hightech liet samenkomen in de materiaalkeuze: roestvrij staal, glas en riet. Het bouwwerk bevindt zich op 3 meter hoogte en de spiegelglanzende pilaren geven je het gevoel dat je zweeft.

4. Bossuite in het TRAKT Forest Hotel

De bossuites van het TRAKT Forest Hotel doen wat ze beloven: hier slaap je tussen de bomen, beschermd tegen het lawaai van de buitenwereld, diep in de bossen van Småland. Door de grote, glazen ramen heb je vrij uitzicht op het omringende bos, dat in elk seizoen weer anders en mooi is. De Zweedse architect Gert Wingård, die de bossuites heeft ontworpen, noemt ze ‘drijvende kamers’. De bossuites zijn gemaakt van natuurlijke materialen en het ontwerp gaat naadloos over in het bos en de lucht daarboven. Zoals zo vaak gaat Scandinavische eenvoud hier hand in hand met luxe comfort.

5. Avontuurlijk slapen bij Little Rock Lake

Nog een keer overnachten op grote hoogte: bij Little Rock Lake, het grootste zipline-centrum van Europa. Op het wildernisdek in het Basecamp – met een wijds uitzicht over de Smålandse bossen – staan meerdere houten hutten. Deze zijn ook geschikt voor grotere groepen: je kunt twee aaneengesloten hutten huren, die elk geschikt zijn voor 12 personen. Stap in het bubbelbad of de sauna en geniet van de complete stilte en heldere sterrenhemel. Overdag ga je natuurlijk van de langste zipline in Europa met meer dan 4,5 km zipline midden in het bos.

6. Schuilen in de POD Arknat

Van een hele andere orde is de POD van het architectuurproject Arknat in Skåne. Verwacht hier geen klaarstaand bed of gastvrije ontvangst. Op deze plek ben je op jezelf aangewezen en een met de natuur. POD is een schuilplaats voor de wind en biedt bescherming aan voorbijgangers en wandelaars in de ruige Zweedse natuur. In de POD blijft het onder alle weersomstandigheden aangenaam. Deze plek in de bossen van Skåne is ontworpen door architectuurstudenten binnen het architectuur- en natuurproject Arknat. De constructie heeft de vorm van een beukennoot en is gemaakt van gelamineerde balken met cederhouten dakspanten.

7. Gullis Skjul

Gullis Skjul is een uniek plekje om te slapen met het comfort van een mooi hotel… behalve dan elektriciteit en stromend water! Ook dit is een van de vele schuilplaatsen of shelters die Zweden rijk is. Maar wel een goed ingerichte variant. Hier kook je je eten boven een open vuur, geniet je van de sterrenhemel door de grote ramen, maar lig je wel in een zeer comfortabel tweepersoonsbed. Gullis skjul ligt midden in het bos, maar ook dicht bij de kust en de meren – een combinatie die typerend is voor de regio Halland.

8. Kasteeldorp in Halland

In Halland vind je het kasteel Tjolöholm en het bijhorende voormalige arbeidersdorp. Je overnacht hier in een van de dorpshuizen, die allemaal gerenoveerd en deels verbouwd zijn tot gastenverblijven. Met uitzicht op het kasteel – dat gebouwd is tussen 1898 en 1904 – verblijf je hier in een historische setting. Alle huizen voldoen aan de hedendaagse normen, maar zijn nog zoveel mogelijk traditioneel ingericht. De slaapkamers hebben een hemelbed, een typische Zweedse betegelde open haard, een grote eethoek met keuken en een decoratieve houtkachel.

9. Slapen op een spookkasteel

Als je van lekker eten en van luxe houdt, dan kan kasteel Bäckaskog in Skåne ook op je lijstje. In deze regio vind je behalve Bäckasog meer dan 150 andere kastelen en landhuizen. Bäckaskog is oorspronkelijk een klooster uit de 11e eeuw, dat door de Zweedse koning Karl XV elke zomer van 1845 tot zijn dood als zomerverblijf gebruikt werd. Er gaan verhalen dat het kasteel nog altijd bewoond wordt door spoken. Als je durft, kun je die zelf gaan opzoeken tijdens de speciale spooksafari door het kasteel (inclusief diner). Of de spoken zich nu wel of niet laten zien, hier dineren en overnachten is een feestje.

10. Scandinavisch design bij TypeO Loft

Alles wat je ziet om je heen bij TypeO Loft is te koop. Toch bevind je je niet in een traditionele winkel of showroom. Deze design retreat in Skåne bevindt zich op de tweede verdieping van een oude boerderij uit 1840. Via een opvallende glazen gevel kijk je prachtig uit over het omringende landschap. TypeO Loft is ontworpen als een plek voor rust en bezinning: een tijdloos verblijf dat zowel schoonheid als eenvoud laat zien.

Ben je nog op zoek naar een mooie (rond)reis Zweden? Dan vind je hier een overzicht van het reisaanbod van verschillende reisorganisaties.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Zweden deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Zweden met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Denemarken, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *